Hiruzta Txakolí Berezia 2022 - Baskenland
Zelfs in het Spaanse Baskenland worden topwijnen geproduceerd!
Wijnhuis: Hiruzta
Land van herkomst: Spanje
Wijnregio: Baskenland
Appellatie: Txakolí de Getaria
Jaargang: 2019
Alcoholpercentage: 13 %
Druivenrassen: Gros Manseng & Hondarrabi Zuri
Kleur in je glas: Licht groengeel.
Geur in je neus: Intense tonen van ananas, citrus, peer, grapefruit en tonen van bloemen.
Over het wijnhuis:
Hiruzta is een jong familiebedrijf in Baskenland. Hiruzta betekent ‘een oogst door drie personen’,
namelijk die van vader Asensio Rekalde en zijn zonen Txarli en Angel.
Direct na de toelating van het dorp Hondarribia tot de D.O. Txakolí de Getaria koopt de familie hier wijngaarden.
In 2012 komen hun eerste wijnen op de markt. Inmiddels is Hiruzta één van de best presterende huizen in de regio.
De wijnen worden al verkocht in meer dan 20 landen en nu ook bij Tax Wijn.
Wijngaard en regio:
Afkomstig uit de gemeente Hondarribia in de DO Getariako Txakolina in Baskenland, letterlijk tegen de Franse grens aan.
De wijngaarden liggen op de helling van de Jaizkibel-berg, de meeste westelijke top van de Pyreneeën.
Deze helling beschermt de wijngaarden tegen wind en vocht vanuit de Cantabrische zee.
De wijngaarden liggen op het zuidwesten, op een dikke, steenachtige bodem met veel klei en mergel.
De wijnranken worden via palen en draad omhoog geleid. Dit wordt gedaan om de luchtdoorstroming te bevorderen, hoge luchtvochtigheid te voorkomen en om meer zon te vangen.
Vinificatie:
De druiven worden ontsteelt, gekneusd en zachtjes geperst. Na een koude stabilisatie wordt het sap vergist op een gecontroleerde temperatuur van 16-18 graden.
De most rijpt vervolgens vier maanden in rvs-tanks op de gistcellen, die elke week door de wijn worden geroerd.
Dit proces zorgt voor extra rondeur en complexiteit. De wijn wordt voor het bottelen geklaard en gefilterd.
Smaak:
Verfrissend. Sappige tonen van ananas en citrus. De sur-lie-rijping geeft complexiteit, lengte.
Heerlijk bij:
gegrilde zeevissen en of zachte schapenkazen.
Advies serveertemperatuur:
ABSOLUUT niet te koud (!) op 12 - 13 °C het lekkerste
Bewaren:
Deze wijn is van topkwaliteit en nu heerlijk in zijn frisheid en mineralitiet.
Bewaren op lange termijn zal een smaak verandering geven.
De wijn zal romiger worden met aardse ondertonen. Dus culinair nog beter inzetbaar.